Elektri hinnasurve juulis nõrgenes

Postitatud:

07.08.2013

Statistikaameti teatel aeglustus tarbijahinnaindeksi kasv juulis aastavõrdluses 3,4 protsendini. Juuniga võrreldes langes tarbijahindade tase 0,1%. Euroala inflatsioon püsis esialgse hinnangu järgi juulis 1,6% juures.

Inflatsiooni aastakasvu hoidis juulis jätkuvalt üleval energia 6,5%ne ja toiduainete 5,2%ne kallinemine. Samas kuises võrdluses vähenes mõnevõrra elektri hinnasurve, mis on viimastel kuudel põhjustanud tarbijahinnaindeksi suurt muutlikkust. Juulis odavnes elekter võrreldes eelmise kuu kõrge tasemega 6,1%.

Toiduainete aastane hinnatõus piirdus peamiselt puu- ja köögiviljade kallinemisega, vastavalt 10,3% ja 33,4%. Ülejäänud toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnad oli ligikaudu samal tasemel kui mullu juulis.

Alusinflatsioon, mis hõlmab tööstuskaupu ja teenuseid, püsis juulis madal, 1,3%. Suur osa tööstuskaupade odavnemisest oli hooajaline, kuid allahindlused olid tänavu väiksemad kui eelmisel aastal. Riidekaupade ja jalatsite hind langes juuniga võrreldes 3,5%,aasta tagasi aga ligikaudu 5%. Teenuste kallinemise juures mängib tõenäoliselt üha suuremat rolli palgakasv, aga ka turismi elavnemine. Samas alanevad tiheda konkurentsi tõttu jätkuvalt kommunikatsiooniteenuste hinnad.

Eesti Panga juuniprognoosi kohaselt on Eesti tarbijahindade inflatsioon 2013. aastal 3,0%.


Euroala keskpankade peaeesmärk on hoida inflatsioon euroalal keskpikas perspektiivis alla kahe protsendi, kuid selle lähedal. Euroala keskmisest pisut kõrgem inflatsioon Eestis on ootuspärane ja tuleneb kiirema majanduskasvu mõjust ning suhtelise sissetulekutaseme ühtlustumisest euroala omaga.

Lisateave:
Hanna Vaga
Avalike suhete allosakond
Eesti Pank
Eurosüsteem
Tel: 6 680 959, 5 097 285
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]
www.eestipank.ee