Kolmandas kvartalis reisisid Eesti elanikud välismaale enneolematult palju

Postitatud:

09.11.2017

2017. aasta kolmandas kvartalis väisasid Eesti elanikud välisriike 1,1 miljonil korral ehk eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kümnendiku võrra rohkem. 80% reisidest jäid Euroopa Liidu piiridesse. Kõige rohkem suurenes Belgiasse (23%), Horvaatiasse (25%) ja Poola (22%) tehtud reiside arv, Soome-reiside hulk aga kahanes 3%. Eesti elanike reiside arv SRÜ riikidesse kasvas viiendiku võrra ning Venemaale tehti 90 000 reisi. Taas kogusid populaarsust Türgis asuvad puhkusepaigad, mida külastati 74% rohkem kui aasta tagasi.

Mitmepäevareiside arv kasvas 9% ja üks reis kestis keskmiselt 3,8 päeva. Ühepäevakülastusi oli kõigist külastustest 13% ning nende arv suurenes 11%.

Eesti turistid kulutasid kolmandas kvartalis välismaal hinnanguliselt 250 miljonit eurot ehk 15 miljoni võrra rohkem kui mullu samal ajal.

2017. aasta kolmandas kvartalis külastas Eestit üle kahe miljoni välisturisti ehk eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2% rohkem inimesi. Soomest saabunud turistide arv vähenes aastataguse ajaga võrreldes 9% ja moodustas esimest korda külastuste üldarvust vähem kui kolmandiku. Sama palju suurenes aga teiste Euroopa Liidu riikide elanike reiside hulk Eestisse. Märkimisväärselt kasvas Belgiast (69%), Prantsusmaalt (25%) ja Ühendkuningriigist (22%) tulnud reisijate külastuste arv, mis on osaliselt tingitud Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisest.

Venemaalt tehti Eestisse üle 250 000 reisi ehk 2% rohkem kui mullu samal ajal. Aasia riikidest reisiti Eestisse 7% rohkem ja seejuures kasvas Hiina turistide külastuste arv viiendiku võrra.

Eestit külastanud mitmepäevareisijate arv suurenes kolmandas kvartalis aastaga 2% ning mitmepäevareisijate keskmine külastusaeg oli 4,7 päeva. Ühepäevakülastajate arv jäi samaks ning oli 48% kõikidest külastustest. Välisturistid kulutasid kolmandas kvartalis Eestis hinnanguliselt 430 miljonit eurot, mida oli pisut rohkem kui samal ajal aasta eest.


Reisijate liikumine avaldab märkimisväärset mõju reisiteenuste ekspordile ja impordile Eesti maksebilansis. 2017. aasta kolmanda kvartali maksebilansi statistika avaldatakse 7. detsembril.

Välisreiside statistikat vaadates palume tähele panna, et aegread on revideeritud alates 2008. aastast.

Lisateave:
Tarass Snitsarenko
Eesti Panga statistikaosakond
Telefon: 668 0906
E-post: [email protected]