Kommertspangad ja Eesti Post on müünud 350 000 euromüntide stardikomplekti

Postitatud:

10.12.2010

Kommertspangad ja Eesti Post olid kolmapäeva õhtu seisuga müünud 351 420 Eesti euromüntide stardikomplekti.

"Stardikomplektide menu on meile meeldivaks üllatuseks, kuna see näitab, et Eesti inimesed tunnevad huvi eurole ülemineku vastu ja valmistuvad selleks varakult," ütles Eesti Panga sularaha- ja turvaosakonna juhataja Rait Roosve.

Keskpank on otsustanud tellida täiendavalt juurde 100 000 stardikomplekti, mis peaksid Eestisse jõudma detsembri lõpus.

Kõiki käibeletulevaid Eesti euromünte sisaldavaid stardikomplekte müüvad kommertspangad ja Eesti Posti kontorid.

Keskpank on saanud kolmapäeva seisuga kommertspankade käest tellimusi kokku umbes 475 000 stardikomplektile. Praeguseks on keskpank tellinud Soome Rahapajast 700 000 komplekti. Seega on kommertspankadel ja Eesti Postil võimalus tellida keskpangalt juurde stardikomplekte.

Euro kasutuselevõtu juriidiline raamistik näeb ette, et keskpangal on võimalik euro sularaha, sealhulgas stardikomplekte jagada ainult kommertspankadele. Seetõttu peab samuti stardikomplekte müüv Eesti Post neid lepingute alusel võtma kommertspanga kaudu.

Stardikomplektid on mõeldud Eesti elanikele uute euromüntidega tutvumiseks ja samuti selleks, et oleks võimalik juba 1. jaanuarist sooritada oste euro sularahaga.

Alates 1. jaanuarist saab Eesti euromünte rahavahetuse käigus pangakontoritest või vahetusrahana ostu sooritades. Seetõttu kaotab stardikomplekt uuest aastast oma algse eesmärgi kui Eesti euromüntidega tutvumisvahend.

Nii stardikomplektid kui ka detsembris toimuv euro pangatähtede vahetus on ette nähtud füüsilistele isikutele.

Euromüntide stardikomplekt maksab 200 krooni ja korraga saavad elanikud osta kuni viis komplekti.

Stardikomplektis on 42 euromünti koguväärtusega 12,79 eurot. Komplekti on lisatud turvažetoon, et kinnitada stardikomplekti autentsust.

Stardikomplektid tootis Eesti Pangale Soome Rahapaja Oy. Stardikomplektide valmimist kaasrahastab Euroopa Komisjon.

Stardikomplektides sisalduvad Eesti euromündid hakkavad seadusliku maksevahendina kehtima 2011. aasta 1. jaanuarist, mil eurost saab Eesti ametlik maksevahend.

Euromüntide stardikomplektis on järgmised euromündid: seitse 1-sendist, kuus 2-, 5-, 10- ja 20-sendist, viis 50-sendist ning neli 1-eurost ja kaks 2-eurost.

Euromüntide stardikomplekti esikülje fotot vaata siit, tagakülje fotot siit ja turvažetooni fotot siit .

Lisainfo:
Viljar Rääsk
Avalike suhete büroo
Tel: 668 0745, 527 5055
E-post: [email protected]