Müüki jõuab hansalinn Pärnule pühendatud hõbedast meenemünt

Postitatud:

05.04.2021

  • Mündi tiraaž on 4000
  • Ühe mündi hind on 45 eurot, nimiväärtus 8 eurot
  • Koroonapiirangute tõttu müüakse münti ainult Omniva e-poes
  • Mündimüük algab laupäeval, 10. aprillil kell 9

10. aprillil, mil Pärnu linn tähistab oma 770. aastapäeva Pärnu Päevaga, laseb Eesti Pank ringlusse hansalinn Pärnule pühendatud hõbedast meenemündi. Tegemist on kolmanda mündiga Eesti hansalinnadele pühendatud mündisarjast.  

Koroonaviiruse ulatusliku leviku tõttu kehtestatud piirangute tingimustes müüakse meenemünti ainult Omniva e-poes. Postkontorid ega Eesti Panga muuseumipood meenemünti ei müü. Mündimüük algab e-poes laupäeval, 10. aprillil kell 9. Üks ostja saab korraga soetada kuni 10 münti, münte broneerida ei saa.

Hõbemündi on kujundanud Pärnu juurtega graafiline disainer Aidi Mesi, kes sai kujunduseks inspiratsiooni Hansa Liidust. „Teadsin, et Pärnu mündi kujunduses peab kindlasti olema meri või rand, kuid see oli päris keeruline, sest tegu oli hansalinna mündiga. Pärnul ei ole sellist teada-tuntud sümbolit, mis viitaks ühtpidi keskajale ja Hansa Liidule ning samas tähistaks Pärnut. Idee mündi kujundamiseks tuli lõpuks sellest, et Hansa Liit oli eelkõige merekaubanduse ühendus Põhja- ja Läänemerel ning Pärnu oli Saksa ordu ainus arvestatav meresadam Liivimaal,“ rääkis Aidi Mesi.

Ta lisas, et kasutas mündi kujunduses merekaubanduse tähistamiseks Pärnu geograafilisi koordinaate ja kompassi, mille järgi on meremehed oma kursse seadnud nii keskajal kui ka tänapäeval. „Eks ta nii ikka on, et mõtled Pärnule, mõtled merele. Pärnakana ma väga loodan, et see münt Pärnu inimestele meeldib,“ märkis Aidi Mesi.

Võidutöö autor Aidi Mesi on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini eriala ning tegutseb vabakutselise disaineri ja graafilise disaini koolitajana.

Eesti hansalinnadele pühendatud mündisarjas on Eesti Pank varem välja andnud kahele hansalinnale pühendatud mündid: 2017. aasta veebruaris hansalinn Tallinnale pühendatud hõbe- ja kuldmündi (mõlemad läbi müüdud) ning 2019. aasta juunis hansalinn Viljandile pühendatud hõbemündi (veel saadaval).

Lisateave

  • Koroonapiirangute tõttu ei toimu mündi füüsilist esitlust.
  • Hansalinn Pärnule pühendatud hõbemünt on meenemünt. Meenemündid on enamasti valmistatud väärismetallist ja jäädvustavad riigi jaoks olulisi sündmusi või isikuid. Meenemündid kehtivad maksevahendina üksnes selles riigis, kus need on käibele lastud. Need mündid ei ole mõeldud ringluse jaoks, vaid kogumiseks ja kinkimiseks. Tavaliselt on meenemündi hind mündi nimiväärtusest kõrgem.
  • Omniva klienditeenindusega saab ühendust telefonil 661 6616 või e-posti aadressil [email protected]. Klienditeenindusega saab ühendust tööpäeviti kell 9–20 ning nädalavahetustel ja riigipühadel kell 9–15.

Lisateave:
Ingrid Schmuul
Kommunikatsioonispetsialist
Eesti Pank
Tel 668 0965, 5697 9146
Meediapäringud [email protected]