Reedel müüakse Eesti Panga muuseumis Poska meenemünti ja tervikasja

Postitatud:

20.01.2016

  • Jaan Poska 150. sünniaastapäevale pühendatud meenemünt on hõbedast ja nimiväärtusega 10 eurot
  • Münti hinnaga 40 eurot on võimalik osta Eesti Panga muuseumipoest ning Eesti Posti postkontoritest ja e-poest
  • Jaan Poskale pühendatud tervikasi on pealetrükitud postmargiga postkaart, mida saab osta suurematest postkontoritest üle Eesti ja ainult reedel kell 12 keskpanga muuseumist

Reedel, 22. jaanuaril kell 12 algab Eesti Panga muuseumis Jaan Poska 150. sünniaastapäevale pühendatud hõbedast meenemündi müük. Ainult sellel päeval on keskpanga muuseumis võimalik soetada ka Eesti Posti välja antud Jaan Poska 150. sünniaastapäevale pühendatud tervikasja.  

Hõbedast meenemündi nimiväärtus on 10 eurot ja seda on võimalik osta hinnaga 40 eurot. Peale Eesti Panga muuseumi müüvad meenemünti ka Eesti Posti postkontorid üle Eesti ja Omniva e-pood.

Jaan Poskale pühendatud meenemündi on kujundanud Mall Nukke ning kunstnik on mündil kujutanud Poska portreed ja riigipiiri, milles Poska juhitud Eesti delegatsioon leppis kokku Eesti rahuläbirääkimistel. Münt on osaliselt toonitud Eesti lipuvärvides sinimustvalgeks. Mündi aversil on kujutatud Eesti Vabariigi riigivapp ja aastaarv 2016. Proof-kvaliteediga meenemünt on prooviga 925, kaalub 28,28 grammi ja selle läbimõõt on 38,61 mm. Mündi tiraaž on 4000. Mündid on vermitud Leedu Rahapajas (Lietuvos Monetu Kalykla).

Münte broneerida ei saa. Müntidele ei kehti müügipiiranguid, kuid Eesti Pank jätab endale õiguse suure huvi korral need kehtestada.

Jaan Poskale pühendatud tervikasja kujundas kunstnik Indrek Ilves ja selle tiraaž on 1500. Tervikasja hind on 1,07 eurot, mis sisaldab riigisisest kirjatariifi. Esimese päeva tempel on kasutusel Tallinnas peapostkontoris. Tervikasja info leiab Omniva veebilehelt.

Eesti Panga muuseum (Estonia pst 11) on avatud teisipäevast reedeni kell 12–17 ja laupäeval kell 11–16.

Jaan Poskale pühendatud meenemünti ja tervikasja, samuti teisi Eesti Panga emiteeritud meenemünte müüvad järgmised Eesti Posti postkontorid: Tallinna postkontor (Narva mnt 1), Tallinna Toompea postkontor (Lossi plats 4) ja Tallinna Vanalinna postipood (Viru 20), Tartu Kesklinna (Riia 4) ja Eedeni (Kalda tee 1C) postkontor, Kuressaare postkontor (Torni 1), Haapsalu postkontor (Nurme 2), Narva Astri postkontor (Tallinna mnt 41), Pärnu postkontor (Hommiku 4), Valga postkontor (Kesk 10) ja Viljandi postkontor (Tallinna 22). Täpsem info Omniva klienditoe telefonil 661 6616. 


Mis on meenemündid?

Meenemündid on enamasti valmistatud väärismetallist ja need jäädvustavad riigi jaoks olulisi sündmusi või isikuid. Meenemündid kehtivad seadusliku maksevahendina üksnes selles riigis, kus need on emiteeritud ehk käibele lastud. Need mündid ei ole mõeldud ringluse jaoks ja nende hind on tavaliselt mündi nimiväärtusest kõrgem. Jaan Poskale pühendatud hõbemünt on meenemünt.

Mis on mälestusmündid?

Mälestusmünt on käibemünt ehk tavapärane maksevahend, millel on erikujundus. Selliseid münte kasutatakse tavalise maksevahendina ning lisaks pakuvad need suurt huvi mälestuseseme ja kogumisobjektina. Erikujundusega münt tähistab mõnd kohalikku või Euroopa tähtsündmust. Mälestusmünt on alati 2-eurone, teisi münte erikujundusega ei tehta. Iga liikmesriik võib erikujundusega 2-eurose ringlusse lasta kaks korda aastas (v.a juhul kui emiteeritakse ühine mälestusmünt) ja see kehtib kogu euroalal. Kord aastas võivad euroala riigid välja lasta ühe ühise mälestusmündi. Kõik mälestusmündid kehtivad maksevahendina kogu euroalal.

Lisainfot mälestusmüntide kohta saab Euroopa Keskpanga veebilehelt.    
Lisateave:
Eesti Panga muuseumi pood 668 0650
Eesti Panga infotelefon 668 0719

Ingrid Mitt

Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]