Ülo Kaasik: kinnisvaraturg leiab tasakaalu suurema krahhita

Postitatud:

16.02.2023

Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik ütles tänasel Äripäeva kinnisvarakonverentsil, et kuue kuu euribori kerkimine kolme protsendi lähedale on tase, kus majandus tavaoludes peabki toimima ja mingeid suuri probleeme Eesti kinnisvaraturule Eesti Pank selles ei näe. Kaasiku sõnul tuleb intressimäärade tõstmist keskpangal esialgu siiski veel jätkata.

Kaasik iseloomustas Eesti kinnisvaraturul toimuvat kui auru välja laskmist viimase pooleteise aasta buumist, mil turul olid ülekuumenemise märgid. Laenuraha kallinemisega, inimeste ja ettevõtete kindlustunde vähenemisega ning ostujõu alanemisega on nõudlus uute laenude järele vähenenud ja hinnad kinnisvarasektoris langenud. Tänu sellele, et buum jäi Eestis siiski suhteliselt lühikeseks, ei tekkinud majanduses suurt tasakaalustamatust ega ülemäärast laenukoormuse kasvu. Nii on alust arvata, et uus tasakaal buumiaegselt kõrgelt tasemelt saabub suurema kukkumise ja kriisita.

„Kui lähiaastatel palgakasv jääb püsima ja inflatsioon taltub, hakkab inimeste ostujõud taastuma ning kinnisvarasektor leiab mõistlikumal tasemel uue tasakaalu,“ ütles Kaasik oma ettekandes.

Inflatsiooni pidurdumiseks annab asepresidendi sõnul lootust energiahindade langus. „Gaasi hinna alanemine on olnud muljetavaldav,“ osutas Kaasik, tunnustades ka Euroopa jõupingutusi Venemaa gaasile alternatiivide leidmisel. „Odavam energia võtab inflatsioonisurvet vähemaks ja annab lootust, et majandus hakkab taastuma. Algsed prognoosid energia hinna osas olid märkimisväärselt kõrgemad.“

Liiga optimistlik ei soovitanud Eesti Panga asepresident siiski olla, kuna tuleviku suhtes püsib jätkuvalt väga suur ebakindlus. Inflatsioonitase on endiselt kõrge ja alanemine aeglane, kuna tööturul ja teenuste sektoris hinnasurve veel püsib. Euroopa Keskpank on märku andnud, et mõningal määral peavad euroala intressimäärad praeguselt tasemelt veel edasi tõusma.

„See on vajalik, et taltsutada inflatsiooni, mis sööb ära inimeste sissetulekute ostujõudu,“ märkis Kaasik.

Läinud aasta juulist on Euroopa Keskpank euroala baasintressimäärasid tõstnud viiel korral. Euroopa pankadevaheline kuue kuu laenuintress euribor on kerkinud keskpanga intressimäärade tõusu järel enam kui kolmele protsendile. Kaasiku sõnul on intressid jõudnud lähemale normaalsele.

„See on tase, kus majandus tavaoludes peakski töötama,“ ütles ta, lisades, et ei maksa loota, et ülimadalate intressimäärade aeg niipea tagasi tuleb.

Kommenteerides laenuvõtjate võimekust kasvanud laenumaksetega toime tulla, viitas Kaasik keskpanga kehtestatud nõuetele laenude väljastamisel. „Oleme palunud panku laenu andes eraldi testida, kas tullakse toime ka kõrgema intressimääraga,“ ütles Kaasik. Selle alusel võiks arvata, et majapidamised saavad hakkama. Toimetulekut toetavad tugev seis tööturul ja jätkuv palgatõus, mis inflatsiooni taltudes taastab ostujõudu. Laenu võtmine tuleb aga igal juhul alati hästi läbi kaaluda.

„Oleme keskpangana korduvalt rõhutanud, et laenu võttes tuleb arvestada erinevate riskidega, sealhulgas intressimäärade tõusuga,“ ütles Kaasik.

Eesti Panga kõneisikute fotod on keskpanga kodulehel.

Lisateave:

Hanna Jürgenson

Eesti Pank

Kommunikatsioonispetsialist

Tel 56920 930

Meediapäringud [email protected]