Eurot tutvustava võistlusmängu Eesti parimad on Ülenurme Gümnaasiumist

Postitatud:

08.04.2016

Mullu novembrist tänavu veebruari lõpuni kestnud üleeuroopalise koolinoorte võistlusmängu Eesti parimad on Ülenurme Gümnaasiumi kuuendast klassist. Saja parima seas oli kokku 19 Eesti õpilast. Eestist osales mängul peaaegu 1200 mängijat.

Eesti parim mängija oli Grete Anete Karpov, kes oli üleeuroopalises arvestuses 10. kohal. Talle järgnesid klassikaaslased Annaliisa Plato, kes oli üldarvestuses 13. kohal, ja Karel Udras, kes oli 15. kohal. Kõik võitjad on Ülenurme Gümnaasiumi 6.a klassist. Õpilasi juhendas ajaloo- ja ühiskonnaõpetaja Milvi Tisler.

Eesti parimad mängijad saavad Eesti Pangalt auhinnaks iPadid, mille annab võitjatele üle keskpanga president Ardo Hansson esmaspäeval kell 11.30 algaval vastuvõtul Eesti Panga muuseumis.

Eesti Pank kutsus parimad mängijad koos klassiga Eesti Panga muuseumisse. Auhindade üleandmise järel võtavad parimad mängijad võistlusmängus omavahel veel mõõtu ja teadmised pannakse proovile viktoriinis „Milleks meile raha?“.

Kõik saja parima tulemuse saavutanud osalejad saavad Euroopa Keskpangalt uue 20-eurose rahatähega meene. Kokku osales mängus 16 624 mängijat 19 euroala riigist. Eestist registreerus peaaegu 1200 mängijat, kuid osalemistingimustele vastas neist 645. 

Üleeuroopalist võistlusmängu „Euro Run“ viis läbi Euroopa Keskpank koostöös euroala keskpankadega. Mängus võisid osaleda 9- kuni 12-aastased lapsed. Võistlusmängu eesmärk oli pakkuda koolinoortele uusi teadmisi rahatähtede kujunduse ja turvaelementide kohta ning tutvustada euroala riikide euromüntide kujundusi.


Kuidas tunda rahatähe turvaelemente?

Vaata. Kui rahatähte vastu valgust vaadata, ilmub selle vasakus ülaservas asuva Euroopa Liidu lipu ja Mario Draghi allkirja all nähtavale portree kujutisega vesimärk. Vastu valgust vaadates paistab hologrammriba ülaosa läbi ja läbipaistvasse aknasse ilmub Europe portree, mis on nähtav rahatähe mõlemal küljel. 

Katsu. Katsudes on uue 20-eurose rahatähe paremal ja vasakul serval selgelt tunda reljeefsed paberipinnast kõrgemad jooned. Samuti on rahatähe paber tugev ja krabiseb.

Kalluta. 20-eurose vasakus alaservas erkroheline number, mille trükivärv muutub pangatähte kallutades rohelisest tumesiniseks. Hologrammribal tulevad kujutised nähtavale rahatähte kallutades: lisaks Europe portreele on näha number 20, euro sümbol ja värava või akna kujutis.

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post:[email protected]