26. juunil tuleb käibele Eesti iseseisvusele pühendatud 2eurone mälestusmünt

Postitatud:

20.06.2017

NB! Eesti iseseisvusele pühendatud 2euroste mündikaardid on muuseumist ja e-poest otsas. Saadaval veel üksikutest postkontorites. Nimekirja postkontoritest leiab pressiteate lõpust.

  • Erikujundusega 2eurone münt tuleb käibele 26. juunil ja kehtib maksevahendina kogu euroalal
  • Kokku vermiti 1,5 miljonit münti
  • 2eurosega mündikaarte on 10 000 ja üks kaart maksab 7 eurot
  • Eesti Panga e-poest on võimalik münte ja mündikaarte osta alates 26. juuni kella 14-st ja muuseumipoes alates 27. juunist

Esmaspäeval, 26. juunil kell 13 esitleb Eesti Pank Noorte Maapäeva kogunemisel Toompea lossi Valges saalis erikujundusega 2eurost käibemünti, mis on pühendatud Eesti iseseisvumisele eelnenud sündmustele. Mündid tulevad käibele ja neid saab e-poest soetada alates 26. juuni kella 14-st.

26. juunil 1917 ilmus Tallinna Teatajas määrus kubermangu maanõukogu valimise asjas, mis sätestas Eestimaa Kubermangu Ajutise Maanõukogu ehk Maapäeva valimise korra, olulised kuupäevad ja muud üksikasjad. Täpselt sada aastat hiljem kogunevad sel päeval esimest korda Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise raames õpilased, kes kandideerivad Noorte Maapäeva saadikuteks.

„Eesti Pangal on suur au esitleda 2eurost käibemünti Noorte Maapäeva esmakordsel kogunemisel. Maapäeva valimised ja Maapäeva otsused olid eeldus selleks, et Eesti sai 24. veebruaril 1918 iseseisvaks vabariigiks. Mündi esitlemisega 26. juunil ühendame sümboolselt eri põlvkonnad, ajaloo ja tänapäeva – täpselt nii, nagu teeb seda ka mälestusmündi rahvusliku külje kujundus,“ ütles Eesti Panga president Ardo Hansson.

Eesti iseseisvumisele eelnenud sündmustele pühendatud 2eurosel mündil on kujutatud tammelehed ja raagus tammeoksad ning looklevlõikes tammetüvi. Looklev tammepuu sümboliseerib Eesti teed iseseisvusele, raagus tammeoksad viitavad 1917. aastale ning tammelehed sümboliseerivad tugevust, saavutusi ja pikaealisust. Tammelehed on kujutatud ka Eesti Vabariigi suurel riigivapil. Mündi on kujundanud  Jaan Meristo.

2eurone mälestusmünt on erikujundusega käibemünt, mille ühine külg on tavapärane, kuid rahvuslikul küljel on teemakohane erikujundus. Mündi tiraaž on 1,5 miljonit. Sellest 10 000 münti on pakendatud meenetootena mündikaardiks, mille hind on 7 eurot. Mündid on vermitud Leedu Rahapajas ja mündikaardid on valmistanud Poola ettevõte Kurowski Group Sp. z o.o.

Eesti Pank hakkab münte pankadele väljastama alates 26. juunist. Pärast seda kuupäeva jõuavad mündid jaekaubanduse kaudu ka ringlusse. Samuti saab münte ja mündikaarte osta alates 26. juuni kella 14-st Eesti Panga e-poest. Alates 27. juunist on võimalik nii mälestusmünte kui ka mündikaarte soetada Eesti Panga muuseumipoest. Mündikaart jõuab 27. juunil müügile ka Eesti Posti nendesse postkontoritesse, kus müüakse Eesti Panga meenemünte ja meenetooteid (postkontorid üksikuid münte ega tropse ei müü).

Mündikaarte saab üks ostja korraga osta 10. Münte ega mündikaarte broneerida ei saa. Mälestusmüntide soetamisel koguselisi piiranguid ei ole. Üksikuid münte ja üksikuid tropse saab soetada müntide nimiväärtuse hinnaga, kuid suuremate koguste puhul lisandub teenustasu vastavalt müntide kaalule. Eesti Pank jätab endale õiguse müügipiiranguid vastavalt nõudlusele muuta.

Eesti Panga muuseum (Estonia pst 11) on avatud teisipäevast reedeni kell 12–17 ja laupäeval kell 11–16.

Trükikvaliteedis fotod mälestusmündist ja mündikaardist leiab Eesti Panga veebilehelt. 


Mis on mälestusmündid?

Mälestusmünt on käibemünt ehk tavapärane maksevahend, millel on erikujundus. Selliseid münte kasutatakse tavalise maksevahendina ning lisaks pakuvad need suurt huvi mälestuseseme ja kogumisobjektina. Erikujundusega münt tähistab mõnd kohalikku või Euroopa tähtsündmust. Mälestusmünt on alati 2eurone, muu nimiväärtusega münte erikujundusega ei tehta. Iga liikmesriik võib erikujundusega 2eurose ringlusse lasta kaks korda aastas (v.a juhul, kui emiteeritakse liikmesriikide ühine mälestusmünt) ja see kehtib kogu euroalal. Kord aastas võivad euroala riigid välja lasta ühe ühise mälestusmündi. Kõik mälestusmündid kehtivad maksevahendina kogu euroalal.

Lisainfot mälestusmüntide kohta saab Euroopa Keskpanga veebilehelt.    

Mis on meenemündid?

Meenemündid on enamasti valmistatud väärismetallist ja need jäädvustavad riigi jaoks olulisi sündmusi või isikuid. Meenemündid kehtivad seadusliku maksevahendina üksnes selles riigis, kus need on emiteeritud ehk käibele lastud. Need mündid ei ole mõeldud ringlusse laskmiseks ja nende hind on tavaliselt mündi nimiväärtusest kõrgem.

Millistest postkontoritest saab osta Eesti Panga meenetooteid?

Mündikaarte, nagu ka teisi Eesti Panga meenetooteid, saab alates 27. juunist osta osta järgmistest postkontoritest nende lahtioleku ajal (NB! postkontorid ükskuid münte ei müü):

1) Tallinna postkontor, Narva mnt 1
2) Tallinna Kristiine keskuse postkontor, Endla 45
3) Tallinna Toompea postkontor, Lossi plats 4
4) Tartu Kvartali keskuse postkontor, Riia 2
5) Tartu Eedeni postkontor, Kalda tee 1C
6) Kuressaare postkontor, Torni 1
7) Haapsalu postkontor, Nurme 2
8) Narva Astri postkontor, Tallinna mnt 41
9) Pärnu postkontor, Hommiku 4
10) Rakvere postkontor, Ferdinand Gustav Adoffi 11
11) Valga postkontor, Kesk tänav 10
12) Viljandi postkontor, Tallinna 22

Täpsem info Omniva klienditoe telefonil 661 6616.

 

Lisateave:
Eesti Panga muuseumi pood 668 0650
Eesti Panga infotelefon 668 0719

Ingrid Mitt

Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]