Andres Lipstok annab Eesti Panga presidendi ameti üle Ardo Hanssonile

Postitatud:

06.06.2012

Täna lõpeb Andres Lipstoki 2005. aastal alanud töö Eesti Panga presidendina. Neljapäeval asub keskpanga presidendina tööle Ardo Hansson. Tema ametiaeg on ühekordne ja kestab seitse aastat.

"Viimased seitse aastat on minu jaoks olnud väga huvitavad ja sisukad, sest keskpanga tegevusvaldkond on lai. Mitmed igapäevased teenused, mida kasutavad Eesti inimesed, eeldavad keskpanga laitmatut toimimist, näiteks arveldused ja sularaharinglus. Esmalt ütlen aitäh panga töötajatele, kes töötavad keskpanga ladusa toimimise ja samuti Eesti usaldusväärsuse  nimel rahvusvahelisel tasandil," ütles Andres Lipstok.

"Ja minu teine suur aitäh on mõeldud kõigile neile Eesti Panga partnereile, kellega mul on au olnud koos töötada seitsme aasta vältel ja ajada üht Eesti asja. Näiteks kinnitas euro kasutuselevõtu suurprojekt, et eestlased suudavad panna avaliku ja erasektori tööle ühtse meeskonnana. Seda polegi nii vähe, meil tasub olla uhke oma riigi üle," lausus Lipstok.

Kuigi võlakriis on Lipstoki sõnul pannud euroala keskpangad surve alla, on eurosüsteem ära hoidnud kommertspankadevahelise usaldamatuse mõju ülekandumise ettevõtete rahastamisele ja töökohtade loomisele. "Kasvab surve, et euroala riikide valitsused viiksid ellu vajalikud reformid ja taastaksid usalduse riigirahanduse vastu," ütles Andres Lipstok.

"Eesti Panga presidendi ametikoht on praegu mõjukam kui kunagi varem. Euroopa Keskpanga nõukogu liikmena osaleb Ardo otsustes, mis mõjutavad inflatsiooni euroalal, kus elab enam kui 330 miljonit inimest. On ju sümboolse tähendusega seegi, et minu viimane tööpäev on just Frankfurdis, kus langetan koos teiste keskpankade presidentidega euroala intressiotsuse. Usun, et Ardo haridus ja töökogemus on teda selleks nõudlikuks tööks väga hästi ette valmistanud," märkis Andres Lipstok.

"Annan panga juhtimise Ardole üle rahuliku südamega. Eesti pangandussektor on tugev, me ei pea maksumaksjatena andma oma raha pankade päästmiseks, meie inimestel ja ettevõtjatel on olemas sularaha ja maksed liiguvad pankade vahel kiiremini kui mujal Euroopas. Eesti Pank täidab oma ülesandeid ladusalt ja soovin sama nõudliku joone jätkumist ka tulevikuks," ütles Andres Lipstok.

Andres Lipstoki sõnul kasutab ta esimest korda mitme aasta jooksul suvekuid puhkamiseks ning langetab seejärel otsused selle kohta, milliste väljakutsetega ta tulevikus tegelema hakkab.

Andres Lipstok oli enne Eesti Panga presidendiks saamist Riigikogu liige (1995-2005) ja 2005. aastal Riigikogu esimene aseesimees. Ta oli Eesti rahandusminister aastail 1994–1996, rahandusministri asetäitja aastal 1989 ja majandusminister aastail 1995-1996. Aastail 1989-1994 oli Lipstok Lääne maavanem, aastail 1980-1989 töötas ta Haapsalu rajooni rahandusosakonnas ja plaanikomisjonis. Andres Lipstok on lõpetanud Tartu Ülikooli rahanduse ja krediidi erialal.

Ardo Hanssoni eelmine töökoht oli Maailmapanga Hiina esinduses, kus ta juhtis majanduspoliitika osakonna tööd alates 2008. aastast. Lisaks Hiinale on Hansson töötanud ka Ida-Euroopa ja Balkani riikidega. Ta oli Eesti Panga nõukogu liige aastail 1993–1998, Eesti peaministri majandusnõunik aastail 1992-1995 ja 1997 ning välisministeeriumi nõunik aastail 1991-1992. Hansson oli ka Eesti rahareformi komitee liige. Varem on ta töötanud mitme maineka ülikooli juures. Ta on avaldanud arvukalt majanduspoliitilisi artikleid ja tal on Harvardi ülikooli doktorikraad majandusteaduses.

Ardo Hanssoni foto leiab Eesti Panga kodulehelt.

President Toomas Hendrik Ilves kirjutas 21. veebruaril alla otsusele nimetada Ardo Hansson Eesti Panga presidendiks, lähtudes keskpanga nõukogu 1. veebruari ettepanekust.

Põhiseaduse kohaselt nimetab Eesti Panga presidendi ametisse Vabariigi President keskpanga nõukogu ettepanekul. Ettepaneku tegemiseks on vaja vähemalt viie nõukogu liikme poolthäält. Seaduse kohaselt on keskpanga presidendi ametiaeg seitse aastat ja see on ühekordne.

Lisateave:
Ingrid Mitt
avalike suhete allosakond
Eesti Pank
eurosüsteem
tel: 668 0965, 512 6843
e-post: [email protected]
meediapäringud: [email protected]