Detsembris oli hinnatõusus suurim roll toiduainetel

Autori Sulev Pert pilt

Sulev Pert

Eesti Panga ökonomist

Postitatud:

06.01.2023

Detsembris aeglustus aastane hinnakasv statistikaameti teatel 17,6%ni. Toiduained, sh alkohol, kallinesid 25%, energiahinnad 24% ning tööstuskaubad ja teenused 12%. Novembriga võrreldes langes hinnatase 0,1%.

Detsembris olid tarbijakorvi kõige suuremaks inflatsiooniteguriks toiduained. Detsembri andmed ei viita veel toiduainete hinnatõusu raugemisele. Aeglustuva hinnakasvu märgiks on siiski nii või kui ka piimapulbri järsk odavnemine Euroopa Liidu turul viimastel nädalatel. Tavaliselt järgneb sellele mõnevõrra hiljem ka tarbijahindade kasvu aeglustumine.

Detsembris jätkus toormeturgudel energiahindade laiapõhjaline odavnemine. Energiahinnad on langenud alates augustist, sest Euroopa riigid on saanud varuda talveks piisavalt maagaasi. Hinnalangust on soodustanud ka soe ilm.

Palga ostujõu kahanemine väljendub järjest enam tagasihoidlikus nõudluses. Tarbijad ei ole viimastel kuudel enam suutnud hinnatõusuga kaasa minna ja jaemüügimaht on hakanud vähenema. Tööstustoodangu järsk langus viitab sellele, et ettevõtted ei saa hindu endises tempos tõsta. Töötajate arvu vähendamist planeerivate ettevõtete hulk on seetõttu kasvanud suuremaks nende omast, kus kavatsetakse töötajaid juurde palgata.

Detsembris aeglustus hinnakasv euroala suurimates riikides oodatust enam. Hinnatõusuoht väliskeskkonnas jääb siiski ka edaspidi suureks, sest aeglasema hinnakasvu taga on paljuski olnud valitsuste ajutised sammud inflatsiooni pidurdamiseks. Samas jätkavad keskpangad hinnakasvu aeglustamiseks rahapoliitiliste intressimäärade tõstmisega.

 

Eesti Panga kõneisikute fotod leiad keskpanga kodulehelt.

Lisateave:
Viljar Rääsk
Kommunikatsioonijuht
Eesti Pank
6680 745, 5275 055
[email protected]

Meediapäringud: [email protected]