Eesti Pank esitleb Viljandi Hansapäevadel Viljandile pühendatud hõbemünti

Postitatud:

03.06.2019

Eesti Pank esitleb 8. juunil kell 13 Viljandi Raekoja pargis hansalinn Viljandile pühendatud hõbedast meenemünti. Esitluse avab Eesti Panga president Madis Müller. Sõna võtavad ka mündi kujunduse autor Elisabeth Juusu ja Viljandi linnapea Madis Timpson.

Mündi nimiväärtus on 8 eurot ja selle hind 40 eurot. Huvilised saavad münti soetada pärast esitlust kell 13.30–16.30 Viljandi Raekoja pargis. Lisaks algab mündimüük samal päeval kell 13 Eesti Panga muuseumis Tallinnas (Estonia pst 11) ja Omniva e-poes. Meenemünte ja teisi Eesti Panga meenetooteid müüvatest Eesti Posti postkontoritest saab münti osta alates 10. juunist.

Hansalinn Viljandile pühendatud mündi kujundas Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini osakonna tudeng Elisabeth Juusu. Mündil kujutatud sümbolis on ühendatud vilja, kala, küünla ja koge kujutis.

Kokku vermitakse 4000 münti. Proof-kvaliteediga hõbemünt on prooviga 925 ja kaalub 28,28 grammi ning selle läbimõõt on 38,61 mm.

Hansalinn Viljandi meenemünt kuulub Eesti hansalinnadele pühendatud müntide sarja. 2017. aasta veebruaris andis Eesti Pank välja hansalinn Tallinnale pühendatud hõbe- ja kuldmündi.

Mis on meenemündid?

Hansalinn Viljandile pühendatud hõbemünt on meenemünt. Meenemündid on enamasti valmistatud väärismetallist ja jäädvustavad riigi jaoks olulisi sündmusi või isikuid. Meenemündid kehtivad maksevahendina üksnes selles riigis, kus need on käibele lastud. Need mündid ei ole mõeldud ringluse jaoks, vaid kogumiseks ja kinkimiseks. Tavaliselt on nende hind mündi nimiväärtusest kõrgem.

Mida tähendab proof-kvaliteet?

Proof kirjeldab mündi kvaliteeti. Proof-kvaliteet tähendab, et mündid on valmistatud eritöötlusega ja müntide kvaliteeti kontrollitakse tootmisprotsessi käigus pidevalt. Proof-kvaliteediga müntidel on selgelt eristatav läikiv peegelpind ja matt pind.

 

Eesti Pank kogub ettepanekuid meene- ja mälestusmüntide väljaandmiseks panga posti- ja e-posti aadressi ning Eesti Panga veebilehe liidese kaudu. Laekunud ettepanekud esitab Eesti Pank analüüsimiseks ja eksperdihinnangu saamiseks nõuandvale kogule. Nõuandva kogu ettepanekute põhjal otsustab Eesti Panga juhatus meene- ja mälestusmüntide tootmise.

Lisateave:
Eesti Panga muuseumipood 668 0650
Eesti Panga infotelefon 668 0719

Eva Vahur
Eesti Pank
668 0965, 5330 0619

[email protected]
[email protected]