Eksperdid ja poliitikud vaagisid töörände mõju Eesti majandusele

Postitatud:

12.11.2021

Eesti Pangas toimus reedel seminar, kus arutati töörände mõju Eesti majanduse tulevikule. Seminari käigus räägiti värskematest Eesti rändetrendidest ja Norra kogemusest sisserändega. Lisaks toimus kaks vestlusringi ekspertide ja ettevõtjatega ning seminari lõpetas parlamendiparteide esindajate debatt töörände üle.

Eesti on juba kuus aastat riik, kuhu tuleb elama ja töötama igal aastal rohkem inimesi, kui siit lahkub. „Kuna oleme muutunud väljaränderiigist sisseränderiigiks, tekib küsimus, millist majandusarengut me soovime. Teame, et ilma sisserändeta jääb Eestis tööealisi aasta-aastalt vähemaks, aga kas see on vaid probleem või ka võimalus? Kuna tööränne on mitmepalgeline teema, siis soovisime pakkuda platvormi asjalikuks aruteluks ja tuua kokku võimalikult palju erinevaid vaatepunkte,“ ütles Eesti Panga president Madis Müller.

Keskpanga presidendi sõnul on töörändel mitmeid tahke, sest näiteks põllumajanduse ja IT-sektori vajadused on erinevad. Samuti on väga erinev mõju Eesti tööturule lühiajaliste ja pikaajaliste välistöötajate kaasamisel. „Üks viis sisserännet vaadata on see, kas välismaalt tulev töötaja asendab kohalikku või täiendab siinsel tööturul olevate inimeste oskusi ja teadmisi,“ lisas Madis Müller.

Seminari esimeses pooles rääkis Tartu Ülikooli professor Tiit Tammaru Eesti rändetrendidest ja keskpanga ökonomist Orsolya Soosaar sisserände mõjust tööturule. Norra kogemust sisserändega Kesk- ja Ida-Euroopast pärast Euroopa Liidu laienemist 2004. aastal jagas Oslo Ülikooli professor Andreas Moxnes.

Seejärel toimus kolm vestlusringi, millest esimeses arutlesid avatud tööturu ja kohaliku töötaja teemadel Arto Aas Eesti Tööandjate Keskliidust, Ruth Annus siseministeeriumist, Sten Andreas Ehrlich sotsiaalministeeriumist, Peep Peterson Eesti Ametiühingute Keskliidust ja Yngve Rosenblad tuleviku tööjõu ja oskuste prognoosisüsteemist OSKA.

Teises vestlusringis räägiti välismaisest ja kohalikust töötajast ettevõttes ning oma kogemust jagasid ettevõtjad Tiit Kuuli (Oma Ehitaja), Triin Ploompuu (Eesti Masinatööstuse Liit), Roomet Sõrmus (Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda), Kadi Tamkõrv (Nortali grupp) ja Martin Villig (Bolt ja Kood/Jõhvi).

Kolmandas vestlusringis keskendusid poliitikud Eesti töörände olevikule ja tulevikule. Arutelus osalesid Tanel Kiik (Eesti Keskerakond), Urmas Reinsalu (Isamaa Erakond), Riina Sikkut (Sotsiaaldemokraatlik Erakond), Andres Sutt (Eesti Reformierakond) ja Jaak Valge (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond).

Lühikesi tsitaate seminaril esinejatelt leiab keskpanga Twitteri konto säutsulõimest

Lisateave:
Viljar Rääsk
Kommunikatsioonijuht
Eesti Pank
6680 745, 5275 055
[email protected]
Meediapäringud: [email protected]