FOTOD ja VIDEO: Eesti Pank esitles Antarktika avastamisele pühendatud 2eurost münti

Postitatud:

27.01.2020

Esitlusel kõnelesid Eesti Panga president Madis Müller, „Antarktika 200” ekspeditsioonil osalenud jahtkapten Meelis Saarlaid ning mündi kujunduse autorid kunstnikud Tiiu Pirsko ja Mati Veermets.

„Antarktika avastamist võib pidada silmapiiri avardamiseks nii otseses kui ka kaudses mõttes. Inimkonna jaoks uue mandri leidmine andis tõuke lõunapolaaralade edasiseks uurimiseks ning aitas kaasa geofüüsika ning meresõidu edasiarendamisele. See suurendab veelgi Antarktika avastamise tähtsust ning Eestil kui Bellingshauseni sünnimaal on igati põhjust tähistada selle tähtsa sündmuse 200. aastapäeva. Täna käibele tulev 2eurone mälestusmünt on Eesti Panga austusavaldus nii lõunapooluse avastajatele ja uurijatele kui ka kartmatutele eesti meresõitjatele,“ ütles Eesti Panga president Madis Müller mälestusmündi esitlusel.

Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaidi ja laevakapten Indrek Kivi videotervitus purjelaevalt „Admiral Bellingshausen“

Fotod „Antarktika 200“ mälestusmündi esitlusest, mündist ja mündikaardist

Antarktika avastamise 200. aastapäevale pühendatud mälestusmündi esitlus

Taust

Käesoleval aastal möödub 200 aastat Antarktika avastamisest. See tähtis ajaloosündmus on seotud ka Eestiga, kuna üks esimesi inimesi, kes 1820. aastal Antarktist nägi ning avastuse ka dokumenteeris, oli Saaremaal sündinud baltisakslasest meresõitja Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausen. Selle olulise saavutuse ja ajaloolise sündmuse tähistamiseks laseb Eesti Pank 27. jaanuaril ringlusesse 750 000 erikujundusega 2eurost käibemünti „Antarktika 200“, millest 10 000 münti on BU (brilliant uncirculated) kvaliteediga ja pakendatud meenetootena mündikaarti (ühe kaardi hind on 10 eurot).

Avalik mündimüük algab 27. jaanuaril kell 12 Omniva e-poes. Eesti Panga muuseumipood hakkab münti ja mündikaarti müüma 28. jaanuaril kell 10 (NB! Seekord erakorraliselt kaks tundi varem kui on muuseumi tavaline avamisaeg). Postkontoritesse mündikaarte müüki ei saadeta. Korraga saab osta kuni viis mündikaarti ja 10 münditropsi. Eesti Panga muuseum ja muuseumipood on avatud teisipäevast reedeni kell 12–17 ja laupäeviti kell 11–16.

Mis on mälestusmünt?

2eurone mälestusmünt on erikujundusega käibemünt, mille ühine külg on tavapärane, kuid rahvuslikul küljel on teemakohane erikujundus, et jäädvustada mõnda rahvuslikku või üleeuroopalise tähtsusega sündmust või teemat. Mündid kehtivad seadusliku maksevahendina kogu euroalal. See tähendab, et neid võib kasutada ja tuleb vastu võtta nagu mis tahes muid euromünte. Eesti Pank on alates 2016. aastast emiteerinud viis Eesti oma erikujundusega mälestusmünti ning lisaks ühe mündi koos Läti ja Leeduga.

Lisateave:
Mart Siilivask
Tel: 668 0965
Mobiil: 5697 9146
E-post: [email protected]

Meediapäringud: [email protected]