Hinnatõus tänavu ei aeglustu

Postitatud:

07.09.2018

Statistikaameti teatel kallines tarbijakorv Eestis augustis aastaga 3,6 %. Hindu tõstavad nafta kallinemine ja kiire palgakasv. Kuna suvi oli põllumehele ebasoodne, võivad ka toiduained talve poole kallineda.

Eelmise aasta keskel algas maailmaturul nafta hinna tõusutsükkel ja see kajastub üha tugevamalt ka meie tarbijahinnaindeksis. Nafta nõudlust suurendab kiirem maailma majanduskasv, aga kuna naftat tootvate riikide kokkulepped piiravad pakkumist, siis on tulemuseks olnud nafta kallinemine. Koos naftaga on tõusnud ka teised energiahinnad: elekter, tahked kütused, maagaas ning soojusenergia kallinesid augustis aastatagusega võrreldes keskmiselt 9,3%.

Tarbijakorvi kallinemist on viimastel kuudel tagasi hoidunud toiduainete madalam hind maailmaturul, mistõttu on toiduainete aastane hinnakasv ka Eestis aeglustunud 1,8%ni. Toiduainete inflatsioon ei pruugi aga madalaks jääda, sest põuase suve tõttu võivad toiduainete hinnad nii meil kui ka teistes Euroopa riikides uuesti tõusma hakata.

Kui Eestis kallines tarbijakorv augustis aastaga 3,6 %, siis euroalal keskmiselt on tarbijahindade kasv viimastel kuudel püsinud 2% läheduses.

 

Lisateave:
Eva Vahur
Avalike suhete allosakond
Eesti Pank
Tel: 668 0965, 5330 0619