Kahe kuu pärast peavad kaupmehed olema valmis 20-euroste kasutuselevõtuks

Postitatud:

24.09.2015

25. novembril hakkavad euroala keskpangad ja sealhulgas Eesti Pank ringlusse laskma uue kujunduse ja turvaelementidega 20-euroseid rahatähti. Uute 20-euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid ja oleksid teadlikud rahatähe uuendustest.

Uue seeria 20-eurose rahatähe puhul on kõige silmatorkavamaks muutuseks täiesti uus turvaelement – läbipaistev portreeaken rahatähe paremal serval hologrammriba peal. Vastu valgust vaadates on aknas näha Europe portree. Ülejäänud turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on sarnased nagu uutel 5- ja 10-eurostel.

Käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt, kui kaupmehed uuendavad   rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid. Selleks tuleb ühendust võtta seadmete tarnijatega.  

„Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada vaadates, kompides ja rahatähte kallutades,“ ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve.

Eesti Pank korraldab Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Narvas sularahakäitlejatele uut rahatähte tutvustavaid koolitusi oktoobris ja novembris. Koolituste täpne kava koos registreerimisinfoga on panga veebilehel.

Põhjalikud rahatähe turvaelemente tutvustavad materjalid, rahatähe pildid ja videod on leitavad uuseuro.eu veebilehel.

Lisaks sellele saadab Euroopa Keskpank oktoobris kõikidele sularahakäitlejatele üle Eesti uut 20-eurost tutvustava trükise. Trükiseid on võimalik tellida Eesti Pangast ([email protected], 6680 719).

Euroopa Keskpanga veebilehel on avaldatud seadmete nimekiri, mis suudavad tuvastada uue seeria rahatähti, sh ka uusi 20-euroseid.

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]