Keskpank käivitas eurot tutvustava võistlusmängu koolinoortele

Postitatud:

27.11.2015

Alates 25. novembrist kuni 25. veebruarini korraldab Euroopa Keskpank üleeuroopalise võistlusmängu koolinoortele, et tutvustada europangatähti ja euroala riikide münte. Võistlusel on võimalik võita uue 20-eurose meene või iPad.

Arvutimängust „Euro Run“ on oodatud osa võtma 9- kuni 12-aastased lapsed. Mängus saab proovile panna osavuse ja kiiruse ning rahatundmise oskused, mille eest saab mängus koguda lisapunkte. Euroala 100 paremat mängijat saavad Euroopa Keskpangalt uue 20-eurose rahatähega meene.

Eesti kolm parimat mängijat kutsub Eesti Pank pärast võistluse lõppu endale külla, kus toimub võitjate autasustamine ja antakse üle kolm iPadi.

Võistlusmängu eesmärgiks on pakkuda koolinoortele uusi teadmisi rahatähtede kujunduse ja turvaelementide kohta ning tutvustada euroala riikide euromüntide kujundusi. Eesti Pank kutsub kõiki koolinoori aktiivselt osalema ja oma teadmisi proovile panema. Vaata mängu tutvustavat videod:

Mängu on võimalik mängida kõigil huvilistel, kuid võistlusel osalemiseks tuleb 9- kuni 12-aastastel oma punktisumma registreerida. Kui võistleja mängib mängu mitu korda, siis võistlusel arvesse läheb ainult parim tulemus.

Täpsemad mängu ja võistlusest osavõtmise juhised


Kuidas tunda rahatähe turvaelemente?

  • Vaata. Kui rahatähte vastu valgust vaadata, ilmub selle vasakus ülaservas asuva Euroopa Liidu lipu ja Euroopa Keskpanga presidendi Mario Draghi allkirja all nähtavale portree kujutisega vesimärk ja samuti nimiväärtus 20. Vastu valgust vaadates paistab hologrammriba ülaosa läbi ja läbipaistvasse aknasse ilmub Europe portree, mis on nähtav rahatähe mõlemal küljel. 
  • Katsu. Katsudes on uue 20-eurose rahatähe paremal ja vasakul serval selgelt tunda reljeefsed paberipinnast kõrgemad jooned. Samuti on rahatähe paber tugev ja krabisev.
  • Kalluta. 20-eurose vasakus alaservas on erkroheline number, mille trükivärv muutub pangatähte kallutades rohelisest tumesiniseks. Rahatähte kallutades tulevad hologrammribal nähtavale kujutised: lisaks Europe portreele on näha number 20, euro sümbol ja värava või akna kujutis.

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post:[email protected]