Neljapäeval esitletakse Eesti Panga teaduspreemia pälvinud uurimust

Postitatud:

23.11.2016

Neljapäeval, 24. novembril kell 13 toimub Eesti Panga muuseumis avatud seminar, kus Tarvo Vaarmets, Kristjan Liivamägi ja Tõnn Talpsepp tutvustavad oma uurimistööd käitumusliku rahanduse kohta. Eesti Panga president Ardo Hansson annab seminaril üle teaduspreemia nii doktoritöö kui ka magistritöö kategoorias auhinna pälvinud uurimuste autoritele.

Doktoritöö kategoorias võidu pälvinud uurimuses „How Does Learning and Education Help to Overcome the Disposition Effect“ analüüsiti seda, kuidas mõjutavad haridus, intelligentsus ja teatud vaimsed võimed investorite soodumust müüa oma kasumlikud aktsiapositsioonid ning säilitada kahjumlikud investeeringud (inglise keeles disposition effect). Töö autorid Kristjan Liivamägi ja Tarvo Vaarmets õpivad Tallinna Tehnikaülikooli doktorantuuris, Tõnn Talpsepale on omistatud doktorikraad Tallinna Tehnikaülikoolist.

Magistritöö kategooria võidutöös „Eesti sisemajanduse kogutoodangu lühiperioodi prognoosimine faktormudelitega“ uuriti seda, kui täpselt on võimalik Eesti sisemajanduse kogutoodangut lühiajaliselt prognoosida faktormudeli abil, millised tegurid on olulised Eesti sisemajanduse kogutoodangu lühiajaliseks prognoosimiseks ning kas küsitlusandmete kasutamine faktormudelis võimaldab prognoositäpsust parandada. Töö autorile Marianna Rõbinskajale anti majandusteaduse magistrikraad Tallinna Tehnikaülikoolis 2016. aasta suvel.

Doktoritöö kategoorias on teaduspreemia suurus 2300 eurot, magistritöö kategoorias 1300 eurot.

Avatud seminar on eesti keeles.

Palume seminaril osalemiseks registreeruda neljapäeval kella 11ks e-posti aadressil [email protected] või telefoni teel 668 0758.


Urmas Sepa mälestusele pühendatud teaduspreemia annab Eesti Pank 2016. aastal välja neljateistkümnendat korda. Teadustööde konkursi eesmärk on ergutada teadustegevust majandusteaduse valdkonnas, avaldada tunnustust silmapaistva uurimistöö eest ja väärtustada teaduskraadi omandamise õpinguid. Alates 2011. aastast antakse teaduspreemia välja kahes kategoorias – doktoritööl põhineva või doktoriõpingute raames läbi viidud uurimistöö ning magistri väitekirjal põhineva või magistriõpingute raames läbi viidud uurimistöö eest. Uurimistööde tulemuste kohta saab täpsemat infot küsida allolevatel kontaktidel.

Urmas Sepp (1956–2002) oli alates 1993. aastast Eesti Panga makromajanduse, hiljem majandusuuringute osakonna juhataja.

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]