Sõjapõgenikust tudeng kujundas Ukrainale pühendatud 2eurose

Postitatud:

05.05.2022

Eesti Pank plaanib lasta ringlusse Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2eurose mündi, mille kujundas Eesti Kunstiakadeemias õppiv noor Ukraina sõjapõgenik. Erikujundusega mündid peaksid käibele jõudma selle aasta lõpus. Juba suvel jõuaksid aga müüki Ukraina 2eurost sisaldavad mündikaardid, mille müügitulu kannab Eesti Pank Ukraina keskpangale.

Eesti Panga nõukogu kinnitas sel nädalal toimunud erakorralisel istungil mündi kujunduse. Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2eurose kujundas Harkivist pärit Daria Titova, kes on hetkel EKA üliõpilane. Autori sõnul kujutas ta mündil õrnuse sümbolina neidu, kes omakorda kaitseb oma peos olevat lindu. Samuti on mündil kujutatud viljapea.

Pilt
Ukrainale pühendatud 2eurone käibemünt

Keskpanga nõukogu otsusel lisati mündile Ukraina iseseisvust ja vastupanu sümboliseeriv tervitus „Slava Ukraini“. „Esimest korda on Eesti Panga mündil võõrkeelne tekst, kuid tegu on erakordse olukorraga – „Slava Ukraini“ ilmestab Ukraina püüdlusi vabaduse poole,“ ütles keskpanga nõukogu esimees Mart Laar.

„Otsisime Eesti Pangas võimalusi ukrainlasi nende võitluses toetada ning leidsime, et erikujundusega käibemündi vermimine võimaldab meil partnerluses Ukraina keskpangaga nii toetada neid rahaliselt, kui ka edastada kõigi eurooplasteni jõudva mündiga sümboolne sõnum. Seejuures pidasime oluliseks, et Ukrainale ja vabadusele pühendatud münt valmiks võimalikult kiiresti ja selle kujundaks ukrainlane. Noored Ukraina kunstitudengid, neid juhendanud professor Ivar Sakk ja Eesti Kunstiakadeemia aitasid meil selle soovi teoks teha,“ ütles Eesti Panga president Madis Müller.

Mündikujunduse konkurssi juhtis Eesti Kunstiakadeemiast õppeprorektor Anne Pikkov. „Koheselt, peale sõja puhkemist avasime Eesti Kunstiakadeemias võimaluse Ukrainast põgenevatel kunstiüliõpilastel oma õpinguid meie juures jätkata. Kui Eesti Pank selle suurepärase ideega meie poole pöördus, korraldasime  kiirelt kursuse, mille raames erinevatelt erialadelt Ukraina tudengid hakkasid koheselt ideede kallal töötama. Valminud tööde põhjal korraldasime žüriiga konkursi. See oli eriline energia, mis siiani osalejates püsib – tudengid tundsid, et saavad reaalselt teha midagi oma riigi jaoks ja olulist sõnumit võimendada.“

Kui tavaliselt võtab erikujundusega 2eurose mündi loomine aega pea poolteist aastat, siis sel korral algas eeltöö mündi tegemiseks aprillis ja keskpank loodab lasta Ukrainale pühendatud kaks miljonit 2eurost münti ringlusse juba selle aasta lõpus või järgmise aasta alguses. Erikujundusega 2eurose kujunduse peavad heaks kiitma Euroopa Komisjon ja Euroopa Liidu riigid.

Kui poodidesse jõuavad uued 2eurosed eeldatavasti aasta lõpus, siis sama münti sisaldavad mündikaardid paneb Eesti Pank müüki juba sel suvel. „Tegu on erandliku lahendusega, aga kuna saadame mündikaardi müügist laekunud tulu Ukraina keskpangale, siis tahame toetuskanali võimalikult kiiresti käiku lasta. Ukraina võitleb oma vabaduse eest ja iga euro loeb,“ mainis Müller.

Esialgu plaanib Eesti Pank toota kuni 40 000 mündikaarti, aga on valmis tiraaži suurendama, kui nõudlus peaks osutuma suuremaks. Mündikaardi kujundab Vladimir Taiger, kes osales nõustajana ka mündi kujunduse juures. Mündikaardi hind selgub enne selle müüki jõudmist.

Läti ja Leedu keskpank toetavad Ukraina vabadusvõitluse tähistamist ning plaanivad samuti emiteerida Ukrainale pühendatud münte.

Lisateave:
Viljar Rääsk
Kommunikatsioonijuht
Eesti Pank
5275 055
[email protected]
Meediapäringud: [email protected]

Anne Pikkov
Prorektor
Eesti Kunstiakadeemia
626 7302, 5698 1798
[email protected]