Teises kvartalis kulutasid välisturistid Eestis 20 miljonit eurot rohkem kui aasta varem

Postitatud:

08.08.2017

2017. aasta teises kvartalis külastas Eestit ligi 1,8 miljonit välisturisti ehk 7% rohkem inimesi kui eelmisel aastal samal ajal. Soomest saabunud turistide reisid moodustasid külastuste üldarvust kolmandiku ja see aastaga ei muutunud. Teiste Euroopa Liidu riikide elanike Eestisse tehtud reiside arv kasvas aga kümnendiku võrra.

Venemaa elanikud külastasid Eestit 210 000 korral ning see arv kasvas aastaga 3%. Ameerika Ühendriikidest tulnud turistide arv kasvas teises kvartalis veerandi võrra. Sagenesid ka külastused Hispaaniast (40%), Lätist (15%) ja Ühendkuningriigist (27%). Reisid Poolast ja Valgevenest jäid seevastu harvemaks.

Eestit külastanud mitmepäevareisijate arv suurenes teises kvartalis möödunud aasta sama ajaga võrreldes 5%, kuid kestuse poolest jäi nende keskmine külastus endiselt neljapäevaseks. Eestisse tulnud ühepäevakülastajad moodustasid külastajate üldarvust pea poole (49%) ning nende arv oli 9% suurem kui aasta tagasi.

Väliskülalised kulutasid teises kvartalis Eestis hinnanguliselt kokku 415 miljonit eurot, mida oli 20 miljonit eurot mullusest ajast rohkem.

Eesti elanikud külastasid 2017. aasta teises kvartalis välisriike miljonil korral ehk 13% rohkem kui aasta tagasi1. 80% reisidest tehti Euroopa Liitu ning märkimisväärselt sagenesid Eesti elanike külastused Belgiasse ja Kreekasse. Eesti elanike reiside arv SRÜ riikidesse kasvas viiendiku võrra, näiteks Ukrainat külastati 75% rohkem kui aasta tagasi. Nagu tavaliselt, külastasid Eesti elanikud kõige rohkem ehk 170 000 korral Soomet, kuid võrreldes eelmise aastaga vähenes see arv 8%. Samuti kahanes Norrasse tehtud reiside arv 11%.

Mitmepäevaste reiside arv suurenes 13%, nende keskmine pikkus jäi aga samaks (kolm ja pool päeva). Ühepäevakülastusi oli külastuste üldarvust 14% ning nende arv kasvas 9%.

Eesti elanikud kulutasid teises kvartalis välismaal hinnanguliselt kokku 300 miljonit eurot, mida oli 20 miljonit eurot rohkem kui 2016. aasta teises kvartalis.


1 Välisriikide külastamiste arv ei lange kokku reiside arvuga. Kuna ühel välisreisil võidakse külastada mitut riiki, on välisreiside arv väiksem.

Reisijate liikumine avaldab märkimisväärset mõju reisiteenuste ekspordile ja impordile Eesti maksebilansis. 2017. aasta teise kvartali maksebilansi statistika avaldatakse 7. septembril.

Välisreiside statistika

Lisateave:
Tarass Snitsarenko
Eesti Panga statistikaosakond
Telefon: 668 0906
E-post: [email protected]