Teenuste ekspordi väärtus ületas kolmandas kvartalis kriisieelse taseme

Autori Mari Rell pilt

Mari Rell

Eesti Panga ökonomist

Postitatud:

08.12.2021

Eesti väliskaubandus kasvas kolmandas kvartalis jõudsalt peamiselt kaubanduspartnerite nõudluse toel. Kuigi meie kaubanduspartnerite majanduskasv oli kolmandas kvartalis oodatust mõõdukam, püsis ekspordinõudlus kõrge. Meie kaupade ja teenuste eksport oli 30% ja import 28% suurem kui aasta varem. Mõlemas numbris kajastub hindade kasv, sest nii tugev nõudlus kui ka pakkumispoolsed piirangud hoiavad hinnakasvusurve tugevana. Samal ajal tõusevad nii ekspordi- kui ka impordihinnad. Eesti ettevõtete üldine konkurentsiolukord pole aga halvenenud, ehkki see võib tegevusalati erineda.

Kaubaeksport kasvas kolmandas kvartalis jooksevhinnas 23,3% võrreldes eelmise aasta sama ajaga. Kasvu panustasid enim puidu ja puidutoodete, masinate ja seadmete ning mineraalsete toodete eksport.

Kolmandas kvartalis suurenes ka kaupade import, mis kasvas aastavõrdluses 30,3%. Impordi kasvu soodustab ühelt poolt suurenenud nõudlus ja teisalt sunnivad raskused tarneahelates ettevõtjaid täiendama varusid tavapärasest rohkem.

Majandusaktiivsuse kestev suurenemine toetas Eesti teenuste eksporti, mille väärtus ületas kolmandas kvartalis juba kriisieelsee taseme. Taastunud ei ole reisiteenused. Teenuste eksport kasvas kolmandas kvartalis aastatagusega võrreldes 44,3%. Suurimad mõjutajad olid eelmise aasta madal võrdlusbaas ja hindade kasv. Enim panustasid teenuste ekspordi kasvu veoteenused, telekommunikatsiooni- ja arvutiteenused (IKT) ja muud äriteenused. Koos majandusaktiivsuse kasvuga selle aasta alguses oli nõudlus veoteenuste järele suur ja aastatagusega võrreldes kasvas veoteenuste käive 53%. IKT teenuste eksport tõusis väga kiiresti juba kolmandat kvartalit järjest.

Jooksevkonto saldo oli kolmandas kvartalis tänu teenuste ekspordi suurenemisele taas ülejäägis (1,1% SKPst). Teenuste konto ülejääki panustas enim IKT-teenuste ja muude äriteenuste ekspordi kasv.

Ettevõtjate hinnangul on eksporditellimusi piisavalt ja nõudlus püsib, kuid suurim risk on endiselt tarneprobleemid. Välisturgudel oodatakse siiski olukorra paranemist, seda nii hinnakasvu surve leevenemise kui ka tarnevõimekuse paranemise osas.

Vaata ka III kvartali maksebilansi ja rahvusvahelise investeerimispositsiooni statistikateadet.

Eesti Panga kõneisikute pildid on Eesti Panga fotopangas.

Lisateave:
Ingrid Schmuul

Kommunikatsioonispetsialist
Eesti Pank
Tel: 668 0965, 5697 9146
Meediapäringud: [email protected]