Eesti Panga seminaril vaagitakse võimalusi hinnatõusu pidurdamiseks

Postitatud:

22.11.2022

Eesti Pank korraldab 25. novembril seminari „Kiire hinnatõus: miks ja kui kauaks?“, mis keskendub praeguse hinnatõusu põhjustele, tagajärgedele ning võimalustele hinnatõusu ohjeldamiseks ja selle mõju leevendamiseks. Seminari saab jälgida ka otseülekandena keskpanga veebilehelt ja Facebooki lehelt.

„Kiire hinnatõus valmistab inimestele ja ettevõtetele suurt muret ning selle ohjeldamisega tuleb tegeleda nii keskpangal kui ka valitsusel. Oluline on leida eri eesmärkide vahel tasakaal: hinnakasvu saab pärssida kõrgemate laenuintressidega, kuid see omakorda jahutab majandust. Sama on valitsuse valikutega: ühelt poolt oodatakse abi suurte energiaarvete tasumisel, teisalt, kui toetused pole hästi sihitud, kestab kiire hinnatõus kauem,“ selgitas seminari arutelukohti Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik. Ta lisas, et sellesse valemisse paigutub ka Eesti ettevõtete konkurentsivõime, mis sõltub otseselt energiahindadest ning toormete ja palgakulude kallinemisest, aga ka tõusvatest laenuintressidest. „Oma seminariga soovimegi kokku tuua poliitikakujundajad ja ettevõtted, et võtta pulkadeks lahti kogu hinnatõusu teema ning arutleda meie võimaluste üle seda pidurdada,“ märkis Kaasik.

Seminari avab Eesti Panga president Madis Müller, kes räägib keskpankade kujundatava rahapoliitika rollist hinnatõusu ohjeldamisel. Majandus- ja taristuminister Riina Sikkut annab ülevaate valitsuse energia- ja eelarvepoliitika võimalustest ning riikide ühistest sammudest Euroopa Liidu tasandil. Energiaturgude arengusuundumustest räägib Baltic Energy Partnersi juhatuse liige Marko Allikson.

Aruteluringid keskenduvad poliitikavalikutele, raha- ja eelarvepoliitika koosmõjule hinnatõusu pidurdamisel ning Eesti ettevõtete suutlikkusele keerulistes oludes oma konkurentsivõimet hoida. Aruteludes osalevad lisaks avakõnelejatele Viljar Arakas (EfTEN Capital), Martti Lemendik (Metaprint AS), Kristi Lomp (Selver AS) ja Anne Mere (Fazer Bakery). Vestlust juhib Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov.

Seminar toimub 25. novembril kell 9.30–12.15 Eesti Panga Iseseisvussaalis ja on jälgitav otseülekandena Eesti Panga veebilehel ja keskpanga Facebooki kanalil. Kohapeal osalemine on kutsetega. Täpsem info ja programm on üleval Eesti Panga veebilehel.

Osalemisinfo ajakirjanikele

Ajakirjanikud on oodatud Eesti Panga Iseseisvussaali (Estonia pst 13) kohapeale seminari kajastama. Palun anna oma tulekust teada 25. novembriks kell 9 aadressil [email protected] või telefonil +372 56 920 930. Kaasa tuleb võtta isikut tõendav dokument.

Lisateave
Hanna Jürgenson
Eesti Panga kommunikatsioonispetsialist
56920930
[email protected]
Meediapäringud: [email protected]