Eesti Pank tutvustab täna uut 50eurost Rakveres

Postitatud:

13.03.2017

  • Uue 50eurose peamised  turvaelemendid on läbipaistev portreega aken, portreevesimärk, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned    
  • Uus 50eurone jõuab kogu euroalal ringlusse 4. aprillil
  • Kaupmehed peavad uuendama rahakäitlusseadmeid
  • Üle Eesti toimuvad kaupmeestele seminarid, kus tutvustatakse turvaelemente

Täna kell 13 korraldab Eesti Pank Rakvere raamatukogus tasuta koolituse kaupmeestele, kellele tutvustatakse aprilli alguses ringlusse jõudva uue 50eurose kujundust ja turvaelemente. Uute 50euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad tunneksid uut rahatähte ja uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid.

Koolitustel räägib Eesti Panga sularahaekspert Meelis Metus uue 50eurose kujundusest ja selle peamistest turvaelementidest. Uuel rahatähel on tõhustatud turvaelemendid, mida kasutatakse ka uuel 5-, 10- ja 20eurosel: portreehologramm, portreevesimärk, reljeeftrükk ja smaragdroheline number. Peale selle on uuel 50eurosel samasugune uus turvaelement nagu teise seeria 20euroselgi – läbipaistev portreega aken. Koolitustel on kõigil osalejatel võimalik uut 50eurost oma silmaga näha.

Lisaks antakse koolitustel ülevaade, kuidas tuvastada õiget raha, ära tunda võltsingut ja millised on enim levinud võltsingud.

Kolmel koolitusel on osalenud üle 40 kaupmehe, panga ja ettevõtja esindaja. Järgmised koolitused kaupmeestele ja ettevõtjatele, kes puutuvad oma igapäevatöös rahaga tihedalt kokku, toimuvad Tartus ja Jõgeval (16. märtsil), Pärnus ja Haapsalus (21. märtsil) ning Narvas vene keeles (29. märtsil). Koolituste täpsem teave koos registreerimisinfoga on Eesti Panga veebilehel.

Koolitused on tasuta ja neil jagatakse kaasa trükiseid.

Täiendav info

  • Uue 50eurose rahatähe põhjalikumaks tutvustamiseks korraldab Eesti Pank veebruaris ja märtsis sularahakäitlejate koolitusi Tallinnas, Tartus, Jõgeval, Võrus, Pärnus, Haapsalus, Narvas ja Rakveres. Täpsem info koolituste kohta on avaldatud Eesti Panga veebilehel. Huvi korral võib Eesti Pangaga ka ise ühendust võtta.
  • Lisaks saadab Euroopa Keskpank kõikidele sularahakäitlejatele üle Eesti uut 50eurost tutvustava trükise. Tasuta trükiseid saab tellida Eesti Pangast ([email protected], 6680 719).
  • Esimese seeria rahatähed ehk praegu kasutusel olevad 50eurosed kehtivad ka edaspidi. See tähendab, et neid ei ole vaja ümber vahetada, sest nendega saab ka tulevikus poes ja mujal maksta. Sama on kehtinud ka uue kujundusega 5-, 10- ja 20euroste kohta.
  • Kui hakkame 4. aprillist ringlusse laskma uue kujundusega 50euroseid, siis teeme seda järk-järgult. See tähendab, et samal ajal uute, teise seeria rahatähtedega on kasutusel ka eelmised, esimese seeria rahatähed. Niimoodi oleme toiminud ka 5-, 10- ja 20eurostega: pankades, poodides, sularahaautomaatides ja igal pool mujal on kasutusel nii uue kui ka vana kujundusega kupüürid.
  • Kõik esimese seeria rahatähed säilitavad oma väärtuse igavesti, kuid ühel hetkel ei saa esimese seeria rahatähtedega enam poes maksta. Kui see aeg on selgunud, siis teavitatakse sellest inimesi väga pikalt ette. Seejärel saab vana kujundusega 50euroseid uute vastu vahetada tähtajatult nii Eesti Pangas kui ka euroala teistes keskpankades.
  • 50eurose uut kujundust saab tundma õppida iga inimese jaoks jõukohaste võtetega: rahatähte tuleb katsuda, vaadata ja kallutada. Soovitame alati kontrollida mitut turvamärki, mitte piirduda üheainsa turvaelemendi kontrollimisega.
  • Teise seeria 50eurosel pangatähel on kasutatud uusi täiustatud turvaelemente, mis on sarnased uute 5-, 10- ja 20euroste turvaelementidega. Näiteks on kõikidel uutel kupüüridel lühikesed reljeefsed jooned pangatähe servades, portreevesimärk, portreehologramm ning smaragdroheline number. Lisaks kasutatakse teise seeria 20eurosel ja 50eurosel portreeakent. Aken on läbipaistev koht rahatähel, kuid esi- ja tagakülje kujutised aknas on natuke erinevad. Esiküljel on hologrammi ülaosas paiknevas aknas näha Europe portree; pangatähte kallutades on näha ka nimiväärtus ja seda ümbritsevad vikerkaarevärvilised jooned. Pangatähe tagaküljel ilmuvad aknas nähtavale nimiväärtuse vikerkaarevärvilised kujutised.
  • Pilte ja videoid uue 50eurose kohta leiab uus-euro.eu veebilehelt.
  • Euroopa Keskpanga veebilehel asuvat nimekirja seadmetest, mis suudavad tuvastada uue seeria rahatähti, on täiendatud 50eurost tuvastavate seadmete loeteluga: (http://www.ecb.europa.eu/euro/cashprof/cashhand/devices/html/results.et.html).

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]