Pangad toovad turule uusi ja mugavamaid makselahendusi

Postitatud:

19.06.2019

Maksekeskkonna foorumi juurde loodud töörühma initsiatiivil toovad pangad lähiajal turule uusi makseteenuseid. Töörühma kuuluvad Eesti Panga, suuremate kommertspankade, kaupmeeste ja tarbijate esindajad.  Hiljemalt 2019. aasta lõpus saab ühest pangast teise raha kanda vaid saaja mobiiltelefoni numbrit kasutades. Järgmisel aastal on aga plaanis tuua turule teenus, mis võimaldab saata pankadevahelisi rahaküsimissõnumeid.

„Seni vaid ühe panga sees kasutusel olnud teenuseid saab juba lähiajal pakkuda pankade vahel. Sellega keerame Eesti panganduses uue lehekülje. Pangaülekannete tegemine ja elektrooniline rahaküsimine muutuvad pea sama lihtsaks ja kiireks nagu viipekaardiga maksmine,“ ütles Eesti Panga president Madis Müller.

Pangaliidu juht Erki Kilu kinnitas, et klientide poolt väga oodatud teenuste arendamise kallal töötavad pangad juba ammu. “Eesti inimestel on elektrooniliste pangateenuste arengu osas kõrged ootused. Paljud teenused, mis mitmetes teistes riikides on pigem ebatavalised, on Eesti inimestele ammu harjumuspärased. Siinsetel pankadel tuleb tublisti klientide rahulolu hoidmise nimel  pingutada. Usume, et need uued pankade ülesed lahendused muudavad kiiresti paljude Eesti inimeste igapäevase elu lihtsamaks,” rääkis Kilu.

Mobiilinumbriga saab praegu makset algatada vaid SEB mobiilipangas. Uus lahendus aga laseb selliseid makseid teha ka sõbrale, kelle konto on teises pangas. Mobiilinumbriga algatatud maksed sobivad hästi näiteks siis, kui on vaja jagada grillipeol tehtud kulutusi või saata lapsele taskuraha.

SMSi või meili teel või Facebookis saadetud maksejuhisega saavad praegu raha küsida ainult Swedbanki kliendid oma panga sees. Järgmisel aastal saab selliseid rahaküsimissõnumeid koos eeltäidetud maksejuhistega saata ka mõne teise panga kliendile. Pankadevahelised rahaküsimissõnumid aitavad restoranis sõpradega arvet jagada, turult maasikaid osta, veebis kasutatud riietega kaubelda ja isegi autot müüa.

Töörühma eesmärk on turule tuua ka sellised lahendused, mis soodustaks elektrooniliste arvete ja kviitungite laiemat kasutamist ning lihtsustaks maksete tegemist kauplustes, kus praegu kaardiga maksta pole võimalik.

Uued makseteenused tulevad paljuski turule tänu pankadevaheliste välkmaksete levikule ja septembris jõustuvale ühtsele Euroopa Liidu makseteenuste direktiivile PSD2, mis paneb aluse avatud pangandusele. Pangad peavad septembrist alates jagama klientide nõusolekul nende kontoinfot ettevõtetega, kes soovivad turule tuua uusi finantsteenuseid ning võimaldama maksete algatamist kliendi pangakontolt. Avatud pangandus annab start-upidele ja finantstehnoloogia ettevõtetele võimaluse hakata tegutsema finantsteenuste turul, kuid see pakub uusi võimalusi ka pankadele. Maksekeskkonna foorumi töörühma liikmed leidsid, et kõige tõhusamalt saaks uued makselahendused klientideni viia juba kasutuses olevate mobiilipankade kaudu.

Lisateave:
Eva Vahur
Eesti Pank
668 0965, 5330 0619

[email protected]
[email protected]