VIDEO: Eesti Pank näitab vabariigi sünnipäeva puhul ajaloolist kullakangi

Postitatud:

22.02.2018

Laupäeval, 24. veebruaril ootab Eesti Panga muuseum kõiki tähistama Eesti Vabariigi 100. aastapäeva. Tunni jooksul saavad külastajad näha 1922. aastast pärit kullakangi. See on osa Eesti Panga varadest, mida hoiti kuni Eesti taasiseseisvumiseni Ameerika Ühendriikide keskpangas.

Kui ehtsat kullakangi on võimalik näha Eesti Panga muuseumis vaid laupäeval kell 12:30, siis selle koopiat eksponeeritakse muuseumi püsiväljapanekus. Pikemalt loe 1922.aastast pärit kullakangi ajaloost Eesti Panga muuseumi kodulehelt.

Päeva jooksul anname ülevaate Eesti Panga hoonetes toimunud ajaloolistest sündmustest. Ajaloolane Märt Karmo juhib ringkäiku, mille jooksul räägib ta muu hulgas Iseseisvussaali tähendusest, vabariigi väljakuulutamisest ja kahest maalist, millel on kujutatud iseseisvusmanifesti ettelugemist. Ringkäigule tuleb registreeruda ja kaasa palume võtta isikut tõendav dokument. Registreerimine lõpeb neljapäeval, 22. veebruaril kell 17. Kohtade arv on piiratud.

Lastega peredele pakume teisigi tegevusi. Näiteks saab osaleda rahateemalises otsimismängus, lasta endale teha aastapäevaks näomaaling ja ette võtta muud põnevat. Vaata täpset kava muuseumi veebilehel.

Eesti Panga hoonetes on toimunud palju ajaloolisi sündmusi – olulisim neist 24. veebruaril 1918, kui pangahoones tuli esimest korda kokku Eesti Vabariigi Ajutine Valitsus. Sellega pandi alus Eesti Vabariigi sünnile.

Sissepääs muuseumisse ja ekskursioonidel osalemine on tasuta. Avatud on muuseumipood. NB! EV100 hõbe- ja kuldmünt ning mündikomplekt on LÄBI MÜÜDUD.


Lisateave:
Eesti Panga muuseum
Tel: 668 0760
E-post: [email protected]

Eva Vahur
Avalike suhete allosakond
Eesti Pank
Eurosüsteem
Tel: 668 0965
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]