Konkurentsi survel on laenude intressimäärad alanenud

Autori Taavi Raudsaar pilt

Taavi Raudsaar

Eesti Panga ökonomist

Postitatud:

28.04.2021

Ettevõtetele ja  majapidamistele väljastatud laenude intressimäärad on viimase poole aasta jooksul alanenud. Keskmine eluasemelaenude intressimäär langes märtsis alla 2,1%. Viimati oli see Eestis nii madal neli aastat tagasi. Paljude teiste euroala riikidega võrreldes on eluasemelaenude intressimäär Eestis siiski üsna kõrge. Ettevõtetele väljastatud laenude keskmine intressimäär on kuude arvestuses väga kõikuv, sest oleneb palju rahastatavatest projektidest ja laenuvõtjate krediidiriskist. Alates möödunud sügisest on ettevõtete laenude intressimäärad siiski valdavalt alanenud.  Langenud on ka nii ettevõttele kui ka majapidamistele väljastatud liisingute intressimäärad.

Küsitlused viitavad sellele, et ettevõtete ja majapidamiste ligipääs pangalaenudele on paranenud. Eesti Konjunktuuriinstituudi laenukeskkonna uuringu järgi olid ettevõtete hinnangud pankade valmisolekule laenu anda märtsi esimeses pooles keskmiselt natuke paremad kui enne koroonakriisi. Eriti optimistlikud on kinnisvaraettevõtted, kõige pessimistlikumad turismi- ja majutusettevõtted. Tõenäoliselt võib koroonakriisist enim mõjutatud sektorite ligipääs rahastamisele osutuda ebaselge tulevikuväljavaate tõttu mõnevõrra keerulisemaks veel mõnda aega. Ka pankade laenutegevuse uuring (Bank Lending Survey) näitab, et pärast 2020. aasta esimesel poolaastal toimunud laenutingimuste mõningast karmistamist on tingimused nii ettevõtete kui ka majapidamiste puhul järgnevates kvartalites siiski järjest leevenenud.

Konkurents laenuturul on sarnaselt möödunud aasta teisele poolele 2021. aasta alguses suurenenud. Mitu kodumaist panka soovib endiselt kiiresti kasvada ja on võitnud mitmes laenusegmendis turuosa. Samal ajal on mõni välisomandis olev suurpank laenuturul taas aktiivsem. Lisaks konkurentsi suurenemisele aitab laenuraha hinda madalal hoida Eestis tegutsevate pankade hea laenupakkumise võime ja euroala keskpankade otsus, et kriisis tuleks laenutingimusi hoida võimalikult soodsana. Laenupakkumist toetavad varem kogutud omavahendid, kiire hoiuste kasv ja edukad võlakirjade emissioonid.

 

NB! Eesti Pank avaldas oma kodulehel täna ka krediidiasutuste ja liisinguettevõtete statistika märtsi kohta. Statistikateates kirjeldatakse krediidiasutuste ja liisinguettevõtete statistika (varade maht ja struktuur, antud laenud ja liisingud, kaasatud hoiused, laenude ja liisingute intressimäärad jne) peamisi muutusi. Statistikateade on majanduspoliitilistest avaldustest sõltumatu ja esitatakse neist eraldi.

Eesti Panga kõneisikute pildid on Eesti Panga fotopangas.

Lisateave:
Hanna Jürgenson
Eesti Pank
5692 0930
[email protected]