Riigimees Friedrich Akelile pühendatud hõbedast meenemündi kujundab Kristo Kooskora

Postitatud:

08.06.2020

Riigimees Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäevale pühendatud hõbedast meenemündi kujundab Kristo Kooskora. Eesti Panga nõukogu otsustas, et konkursile esitatud töödest oli parim tema kavand, mis kannab nime „Optika“.

Võidukavandil „Optika“ on kujutatud fragmenti erakordse diplomaadiandega Friedrich Karl Akeli portreest ja allkirja lehviva trikoloori taustal. Meenemündi range korrapäraga vormivõttestik ja sümboolika viitavad üheaegselt nii riigivanema ülesannetes olnud F. K. Akeli silmaarsti elukutsele ning isikuomadustele, kui tema laiale kontaktide võrgustikule.

Pilt

Riigimees Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäevale pühendatud hõbedast meenemünt

Autor: Kristo Kooskora

Võidutöö autor Kristo Kooskora on lõpetanud Tartu Kunstikooli ning omandanud magistrikraadi Eesti Kunstiakadeemia Muinsuskaitse ja konserveerimise erialal. Igapäevase kujundajatöö kõrval tegutseb ta arhitektuuripärandi uurijana ning juhendajana Eesti Kunstiakadeemia Kunstikultuuri teaduskonnas.

15eurose nimiväärtusega hõbemündi, mis on pühendatud Eesti riigitegelase, poliitiku, diplomaadi ja arsti Friedrich Karl Akeli 150. sünniaastapäevale, laseb keskpank ringlusse 2021. aastal sügisel.

Mündi kujunduskonkursile laekus kokku 23 tööd. Esimese koha saanud kujunduskavandi autor on Kristo Kooskora, teise koha saanud töö autorid Tiiu Pirsko ja Mati Veermets ning kolmandaks tulnud töö autor on Mall Nukke.


Eesti Panga meene- ja mälestusmüntide kavaga aastateks 2020 ja 2021 saab tutvuda Eesti Panga veebilehel. https://www.eestipank.ee/sularaha/kinnitatud-meene-ja-malestusmuntide-kava

Ülevaate Eesti Panga emiteeritud meenemüntidest saab Eesti Panga veebilehelt. 

https://www.eestipank.ee/sularaha/meenemundid

Ettepanekuid meene- ja mälestusmüntide vermimiseks saab Eesti Pangale teha igaüks, saates need meile veebilehe liidese kaudu (https://www.eestipank.ee/meene-ja-malestusmuntide-ideede-ettepanekud) , e-posti või kirja teel. Kuni augusti lõpuni saab esitada ettepanekuid aastaks 2022 kavandatavate müntide kohta. Kõik saabunud ettepanekud vaatab läbi Eesti Panga kokku kutsutud nõuandev kogu, kelle eksperdihinnangu ja ettepanekute alusel teeb Eesti Panga juhatus otsuse, millised mündid vermitakse.

Lisateave:

Piret Luhakooder
sularaha- ja taristuosakond
668 0791
[email protected]

Mart Siilivask
Tel: 668 0965
Mobiil: 5697 9146
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]