Hansalinn Pärnule pühendatud hõbedast meenemündi kujunduse autor on Aidi Mesi

Postitatud:

19.11.2020

Hansalinn Pärnule pühendatud hõbedast meenemündi kujunduskonkursi võitis Aidi Mesi. Eesti Panga nõukogu otsustas, et konkursile esitatud töödest oli parim tema kavand, mis kannab nime „Kurss Pärnule“.

Võidutöö autori sõnul andis kavandi kujundamiseks idee Hansa Liit, mis oli eelkõige merekaubanduse ühendus Põhja- ja Läänemerel ning Pärnu / Uus-Pärnu oli ka üks tähtsaid meresadamaid Liivimaal.

„Merekaubanduse tähistamiseks on mündi kujunduses kasutatud Pärnu geograafilisi koordinaate ja kompassi, mille järgi on meremehed oma kursse seadnud nii keskajal kui ka tänapäeval. Usun, et mündi kujundus on ajakohane ka praegu, sest Pärnu on lisaks kuurortlinnale ka merendus- ja sadamalinn,“ märkis Aidi Mesi.

Võidutöö autor Aidi Mesi on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini erialal ja tegutseb vabakutselise disaineri ning graafilise disaini koolitajana.

Kaheksaeurose nimiväärtusega hansalinn Pärnule pühendatud hõbemündi laseb keskpank ringlusse eeldatavasti 2021. aasta kevadel.

Mündi kujunduskonkursile laekus kokku 66 tööd. Esimese koha saanud kujunduskavandi autor on Aidi Mesi, teise koha saanud töö autor Kristen Ukanis. Seekord anti välja ka kaks kolmandat kohta. Nende tööde autorid on Heino Prunsvelt ning Rainer Kasekivi.

Taustainfo

Eesti Panga meene- ja mälestusmüntide kavaga aastateks 2020 - 2022 saab tutvuda Eesti Panga veebilehel https://www.eestipank.ee/sularaha/kinnitatud-meene-ja-malestusmuntide-kava.

Ülevaate Eesti Panga seni emiteeritud meenemüntidest saab Eesti Panga veebilehelt https://www.eestipank.ee/sularaha/meenemundid.

Ettepanekuid meene- ja mälestusmüntide emiteerimiseks saab Eesti Pangale teha igaüks, saates need meile veebilehe liidese kaudu (https://www.eestipank.ee/meene-ja-malestusmuntide-ideede-ettepanekud), e-posti või kirja teel. Kõik saabunud ettepanekud vaatab läbi Eesti Panga nõuandev kogu, kelle eksperdihinnangu ja ettepanekute alusel teeb Eesti Panga juhatus otsuse, millised mündid vermitakse.

Teatega on kaasas konkursi võidutöö kavandi „Kurss Pärnule“ foto. Ringlusesse lastav münt võib tehnoloogistel põhjustel erineda algsest kavandist.

Lisateave:

Piret Luhakooder
sularaha- ja taristuosakond
668 0791
[email protected]

Mart Siilivask
Tel: 668 0965
Mobiil: 5697 9146
E-post: [email protected]

Meediapäringud: [email protected]