Palgakasv on sama hoogne nagu enne kriisi

Autori Orsolya Soosaar pilt

Orsolya Soosaar

Eesti Panga ökonomist

Postitatud:

27.08.2021

Statistikaameti täna avaldatud andmetel oli keskmine palk tänavu II kvartalis 7,3% suurem kui eelmisel aastal. Palgakasvu kiirenemisse panustas töötundide suurenemine ühe töötaja kohta ning palgad kasvasid eraettevõtetes kiiremini kui avalikus sektoris. Hooajalisi tegureid arvesse võttes suurenes keskmine palk eelneva kvartaliga võrreldes 0,5%.

Palgakasv oleks olnud isegi kiirem, kui töötajate osakaal erinevate tegevusalade lõikes oleks jäänud samasuguseks nagu eelmisel aastal. Töökohtade arvu taastumine keskmisest madalama palgatasemega tegevusaladel, nagu näiteks majutuses ja toitlustuses, pidurdab mõningal määral keskmise palga suurenemist.

Käesoleva aasta jooksul on majanduskasv kiirenenud, kuid selleks on ettevõtted töötajaid juurde värvanud vähem, kui oleks võinud oodata. Seega on kasvanud tööjõu tootlikkus, mis annab võimaluse palkasid tõsta. Kuigi valdavalt kehtisid teises kvartalis veel viiruse leviku peatamiseks seatud piirangud, olid ettevõtted piirangute kaotamise ja suvise viiruse madalseisu ootuses muutunud edasise tööhõive kasvu suhtes optimistlikumaks. Samuti suurenes nende ettevõtete osakaal, kes tajuvad tööjõupuudust olulise probleemina. Hoolimata suuremast hulgast tööotsijatest tööturul suurendab tööjõu puuduse tajumine palgasurvet.

Eesti Panga kõneisikute pildid on Eesti Panga fotopangas.

Lisateave:
Viljar Rääsk
Kommunikatsioonijuht
Eesti Pank
6680 745, 5275 055
[email protected] 

Meediapäringud: [email protected]