Pankade laenuportfelli kvaliteet oli enne koroonaviirusest põhjustatud ebamäärasust väga hea

Postitatud:

24.03.2020

Eesti Pank avaldas täna veebruari pangandusstatistika, mis kajastab panganduses ja laenuturul toimunut enne koroonaviiruse leviku takistamisest tulenevate majandusmõjude avaldumist. Kehtestatud majanduspiirangud seavad ettevõtted ja inimesed ebamäärasesse seisu ning vajadus pangateenuste järele erineb lähikuudel tavapärasest.

Andmetest nähtub, et tänu pikalt püsinud heale majandusolukorrale polnud ei ettevõtetel ega üksikisikutel veebruaris laenude tagasimaksmisega probleeme. Üle 60 päeva hilinenud tagasimaksetega ettevõttelaene oli 0,8% ning eluasemelaene 0,3%. Seega sisenesid pangad koroonaviirusest põhjustatud ebamäärasesse keskkonda laenuportfelli väga hea kvaliteediga.

Ebakindlamaid aegu aitavad üle elada kasvanud säästud. Nii ettevõtete kui ka majapidamiste hoiused on viimastel aastatel tempokalt suurenenud: ettevõtetel aastaga 7% ja majapidamistel 9%. Piisavaid finantspuhvreid pole siiski kõigil, sest hoiused ja ka muud finantssäästud on nii ettevõtete kui ka majapidamiste vahel jaotunud ebaühtlaselt.

Majapidamiste varasemat head seisu – väikest tööpuudust ja suurt kindlustunnet – iseloomustab ka laenuturu aktiivsus. Viimastel kuudel on eluasemelaene väljastatud enam kui kümnendiku võrra suuremas mahus kui aasta varem. Nõudlus on püsinud suur ka muude laenude ja liisingute järele. Veebruari seisuga on pankade väljastatud eluasemelaenude jääk 8,1 miljardit ja muude laenude ja liisingute jääk 2 miljardit eurot.

Ettevõtete laenuaktiivsus on viimasel ajal olnud loid. Veebruaris väljastati ettevõtetele pikaajalisi laene ja liisinguid 150 miljoni euro väärtuses. Selle aasta alguses paistab eriti silma tööstussektorile väljastatud laenude väike maht. Kuna maailmamajanduse väljavaate kohal on alates möödunud aasta sügisest olnud ohumärke, võib väike laenuhuvi viidata ettevõtete ebakindlusele investeerimisotsuste tegemisel. Ettevõttelaenude jääk on 9,3 miljardit eurot.

Eesti ettevõtetele veebruaris väljastatud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli 3%. Tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,3%, samas kui eluasemelaenude keskmine intressimäär kokku oli 2,5%.

 

Finantssektori statistika ja selle avaldamiskalender


Lisainfo:

Mart Siilivask
Eesti Pank
Tel: 668 0965
Mobiil: 5697 9146
E-post: [email protected]

Meediapäringud: [email protected]